Marás esztergapadon – Hengeres felületű alkatrészek kialakításának elemzése

Milling on turning lathe – The analysis of cylindrical surface cutting

Szerzők

  • Csaba BÍRÓ

Kulcsszavak:

forgásfelület, marás, eszterga, pályagörbe, mikrogeometria

Absztrakt

Manapság a fémmegmunkálás területén igen elterjedt a számvezérlésű úgynevezett CNC- gépeken történő megmunkálás. Valóban, ez a technológia a legfejlettebb és a legtöbb lehetőséget kínálja a gyártóknak a formagenerálás területén. Azonban ne feledkezzünk el a jól bevált, hagyományos mechanikus vezérélésű szerszámgépekről sem. Felruházhatjuk e gépeket olyan készülékekkel, amelyek segítségével megnövelhető a kihasználtsági tényezőjük. Számos esetben lehet hasznos a javasolt megoldás: a modern, számvezérlésű gépünk javításra szorul, a kemény forgácsolási körülmények miatt kímélni akarjuk a CNC-gépet, stb..

Jelen dolgozat a hagyományos esztergán történő hengeres felületek marási lehetőségeit tárgyalja. Az eljárás lényegét késtartó helyére tervezett marókészülék segítségével való megmunkálás képezi. 
A kitűzött célok a matematikai modell felállítása, és ennek Mathcad környezetben való kiértékelése. A matematikai modell magába foglalja a koordináta-transzformációkat valamint a generált felületek egyenleteit. Ezek segítségével választjuk ki a hengeres felület esztergán történő marásához az optimális marószerszámot, tanulmányozzuk a szerszám élei által leírt görbéket és felületeket, a megfelelő forgácsolási paraméterek meghatározása érdekében. Olyan marókészüléket tervezünk, amely fölszerelhető az esztergapad keresztszánjára.  

Hivatkozások

http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forg3.htm (letöltés dátuma: 2016.04.01)

Ducsai., J. Forgácsolási eljárások, Tankönyvmester kiadó, Budapest 2008.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%A1s (letöltés dátuma: 2016.04.02)

http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/5_0227_035_101115.pdf (letöltés dátuma: 2016.04.02)

Igaz., J. Forgácsoló megmunkálás II/1, Nemzeti tankönyvkiadó, Budapest.

. Máté, M. Kinematika. Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár, 2010.

. Bálint, L. A forgácsoló megmunkálás tervezése. Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1967.

. Hollanda Dénes., Tolvaly-Rosca Ferenc. Forgácsolás és szereszámgépeken genereált felületek elmélete. Laboratóriumi gyakorlatok 2006.

. Hollanda, D., Máté, M. Așchiere și scule. Editura Univ. „Petru Maior”, Tg. Mureș, 2004.

Letöltések

Megjelent

2022-06-21