Zajdiagnosztikában rejlő lehetőségek felhasználása jármű fedélzeti diagnosztikában

Utilizing the potential of noise diagnostics in vehicle on-board diagnostics

Authors

  • ŐRI Péter
  • LAKATOS István

Keywords:

noise diagnostics, noise, vibration, drive chain, microphone, on-board diagnostics, zajdiagnosztika, zaj, rezgés, hajtáslánc, mikrofon, fedélzeti diagnosztika

Abstract

Noise diagnostics is a very common and proven method in the industry to determine the lifetime and maintenance needs of machines. Typically, a component is critical to the operation of the machine, but its service life cannot be determined precisely. Maintenance based on operating time or mileage is increasingly being replaced by on-demand maintenance, which is more economically and environmentally friendly. Vehicles are also being equipped with more and more monitoring sensors to give control units a more accurate picture of the condition of the components. Electronic self-diagnostics have been developed for electronic components, but the detection of mechanical failures during operation is still a problem. In our research, we examine the methods and tools that can be used to supplement on-board diagnostics with noise measurement.

Kivonat

A zajdiagnosztika az iparban nagyon elterjedt és bevált módszer a gépek élettartamának és karbantartási szükségletének megállapítására. Jellemző, hogy egy-egy alkatrész kritikus a gép működését tekintve, de élettartama nem határozható meg pontosan. Az üzemidő vagy futásteljesítmény szerinti karbantartást egyre inkább felváltja az igény szerinti karbantartás, ami gazdaságilag és a környezet szempontjából is kedvezőbb. A járműveket is egyre több felügyelő érzékelővel látják el, hogy az alkatrészek állapotáról pontosabb képet kapjanak a vezérlőegységek. Az elektronikai alkatrészekhez megfelelő elektronikus öndiagnosztika épült ki, viszont a mechanikus meghibásodások feltárása menet közben még mindig problémába ütközik. A kutatásunk során azt vizsgáljuk, hogy – főleg az önvezető autók előkapujában – milyen módszerekkel és eszközökkel lehet a fedélzeti diagnosztikát zajméréssel kiegészíteni.

Downloads

Published

2019-12-01

Issue

Section

Articles