Évszázados épületek felújítása Bázelben

Refurbishment of historic buildings in Basel

Authors

  • Dávid MARITY

Keywords:

refurbishment, reinforcing, historic building methods, sustainability, earthquake safety, felújítás, megerősítés, történelmi építkezés, takarékosság, földrengésbiztonság

Abstract

The refurbishment of old buildings has many challenges, but also many advantages. Buildings that have been usable for a long time were built based on solid principles and did not follow short-lived trends. This is why, in addition to financial reasons, it makes sense to consider aspects such as preserving the built heritage, sustainability and resource efficiency. These principles can not only apply for refurbishments, but also for new buildings, so that the structures being planned today will also turn into a valuable heritage.

Kivonat

A régi épületek felújításának sok kihívása, de sok előnye is van. A hosszú ideje hatékonyan használható épületek bevált elvek szerint jöttek létre, nem követve a múlandó divatot. Az anyagi okok mellett érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, mint az épített örökség megőrzése, a fenntarthatóság, valamint az anyagtakarékosság. Ezek az elvek nem csak a felújítandó épületekre érvényesek, hanem az új épületeken is alkalmazhatóak, hogy a tervezett szerkezetek értékes örökséggé váljanak.

References

Das Erdbeben von 1356, https://altbasel.ch/dossier/erdbeben.html (Utolsó letöltés 2023.05.10)

Geoportal Basel Stadt: Erdbebenmikrozonierung, https://map.geo.bs.ch/ (Utolsó letöltés 2023.05.10)

SIA 269/8 Erhaltung von Tragwerken – Erdbeben

Downloads

Published

2023-06-01