Segélykiáltás a szép és helyes magyar szaknyelvért

Call for help in favour of the beautiful and correct Hungarian terminology

Authors

  • DOBRÁNSZKY János

Keywords:

terminology, /, szaknyelvi terminológia

Abstract

Perhaps the most important tool for the successful work of Hungarian specialists working in the field of mechanical engineering is the common Hungarian language. Hopefully, no one disputes this, although among those who call themselves scientists, the responsible, scientific leader, who is already sitting on a very high shelf, has also stated that “the language of science is English”. For my part, however, I refuse to accept this, but I try to draw the attention of Hungarian experts, including those who consider themselves scientists, to the fact that Hungarian is the common language of science in the mechanical engineering professions and disciplines we study. In terms of the language of scientific publications, the Hungarian language is not in good condition, but as long as there exists OGÉT, there exists some hope. The presentation will go around this topic a bit, also presenting examples and suggestions that will show that, unfortunately, it is not an exaggeration to address this call as a cry for help.

Kivonat

A gépészet szakterületén dolgozó magyar szakemberek eredményes munkájának talán legfontosabb eszköze a közös magyar szaknyelv. Remélhetőleg ezt senki nem vitatja, bár a magukat tudósnak nevezők körében már egészen magas polcon ülő felelős, tudományos vezető is kijelentette, hogy „a tudomány nyelve az angol”. A magam részéről viszont ezt nem vagyok hajlandó elfogadni, hanem igyekszek felhívni a magyar szakemberek – köztük a magukat tudósnak tartók – figyelmét arra, hogy az általunk művelt gépészeti szakmákban és tudományágakban a tudomány művelésének a közös nyelve a magyar. A tudományos eredmények közreadásának a nyelvét tekintve nem áll jól a magyar nyelv, de ameddig van OGÉT, addig van remény. Az előadás ezt a témát fogja egy kicsit körbejárni, olyan példákat és javaslatokat is bemutatva, amelyek alapján ki fog derülni, hogy sajnos nem túlzás ezt a felszólalást segélykiáltásként megcímezni.

References

Rejtő Sándor: Az elméleti mechanikai technológia alapelvei és a fémek technológiája. Első kötet. A melegség hatása a szilárd anyagok mechanikai tulajdonságaira. Kilián Frigyes utóda, M. Kir. Egyetemi Könyvkereskedés, Budapest, 1915.

Dobránszky János: Anyagismeret műszaki menedzsereknek. DyTh Bt., Budapest, 2019.

Fölser István: Műszók a leirati mértanból. A Mérnök-Egyesület közlönye, 1. évfolyam, 1867, 167–169.

Downloads

Published

2021-04-20