About the Journal

OGÉT

ISSN 2668-9685                 
ISSN-L 2068-1267

 

Az  OGÉT  konferencia-kiadvány a  Nemzetközi Gépészeti Konferenciákon bemutatott előadások anyagait tartalmazza.

Gépész szakemberek kezdeményezésére 1990-ben szerveztük meg először az OGÉT nevet viselő Országos Gépész Találkozót a székelyudvarhelyi matrica-gyár támogatásával, ill. második alkalommal, 1991-ben Nagyváradon. 1992-1994 között az OGÉT szakkonferencia helyett a gépészmérnökök az Országos Szakmai Napok gépészeti szekciójában vitatták meg legújabb eredményeiket, majd 1995-től újból különálló szakkonferenciaként szerveződött. Az évek folyamán számos kapcsolat alakult ki Társaságunk Gépészeti Szakosztálya és magyarországi egyetemek gépészmérnöki karai között, ahonnan társszervezői minőségben is, évről évre érkeznek előadók és résztvevők.

A kezdeti szakmai kapcsolatokat - a Gépipari Tudományos Egyesülettel, a Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki Karával, a Budapesti Műszaki Egyetem Finommechanikai és Optikai Tanszékével, a Veszprémi Egyetem Mérnöki Karával - az elmúlt évek során újabbak követték. A Magyarországról érkező szakemberek a romániai felsőoktatásban dolgozó oktatókkal - Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Nagyváradi Egyetem, a Marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem, majd a Sapientia EMTE - építettek ki tartalmas szakmai kapcsolatokat. Az évek során a kapcsolatok tovább bővültek, a felsőoktatási intézmények mellett az üzleti szektor is egyre nagyobb arányban képviseltette magát rendezvényeinken. A konferenciákon sikeres vállalatok vezetői adtak elő, bemutatva a tudományos kutatások gyakorlati alkalmazásait, azok eredményeit, illetve termékeiket is.

A plenáris előadásokat felkért magyarországi és hazai szakemberek tartják, ismertetve a résztvevőkkel a tudományos kutatások legújabb eredményeit. A szekció-előadások a következő témakörökben zajlanak: Anyagtudomány és technológia, Általános gépészet, CAD/CAM/CAE és numerikus szimuláció, Gépelemek, hajtások és tribológia, Járművek, Mechatronika, finommechanika és automatizálás.

Szakosztályunk fontosnak tartja az egyetemi hallgatók minél szélesebb körű bevonását, mert rendezvényeink által szeretnénk elérni, hogy a műszaki egyetemeinknek magasan képzett, a magyar műszaki szaknyelvet ismerő és gyakorló oktatói legyenek.

 

A konferencia honlapja: http://oget.emt.ro

A konferencia célja: Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására

A konferencia hivatalos nyelve: magyar