Egyszerű animáció micro:bit segítségével

Simple animation using micro:bit

Szerzők

  • KOVÁCS Lehel István

Kulcsszavak:

micro:bit, animation, OLED display, keyframe, LED-matrix, animáció, OLED kijelző, kulcskocka, LED-mátrix

Absztrakt

Micro: bit is a popular tool in the education of informatics and computer science, with the help of which it is possible to introduce algorithmic thinking, the structure and construction of programs, IT thinking and last but not least the use of electronic and hardware components in schools. In this study, we show what kind of animations we can create with the help of micro:bit. Even without knowledge of computer graphics, students can master the essence of simple keyframe animation, pay attention to planning key positions, and analyze the movement. They can also expand their knowledge at the level of hardware elements, use LED matrices, OLED displays, SPI and I2C data transfer standards.

Kivonat

A micro:bit az informatika, számítástechnika oktatásának egyik közkedvelt eszköze, amelynek segítségével már kiskorban meg lehet ismertetni az algoritmikus gondolkodást, a programok szerkezetét és felépítését, az informatikai gondolkodást és nem utolsó sorban az elektronikai és hardverelemek használatát. Ebben a tanulmányban azt mutatjuk be, hogy a micro:bit segítségével milyen animációkat készíthetünk. A tanulók, diákok a számítógépes grafika ismerete nélkül is el tudják így sajátítani az egyszerű kulcskocka animáció lényegét, oda tudnak figyelni a kulcspozíciók megtervezésére, ki tudják elemezni a mozgást. Hardverelemek szintjén is bővíthetik ismereteiket, használhatják a LED-mátrixokat, OLED kijelzőket, az SPI, valamint az I2C adatátviteli szabványokat.

Hivatkozások

https://hu.wikipedia.org/wiki/Anim%C3%A1ci%C3%B3s_film

https://makecode.microbit.org/

https://github.com/JorgePe/microbit

https://pivotanimator.net/

Szirmay-Kalos L., Antal Gy., Csonka F. Háromdimenziós grafika, animáció és játékfejlesztés, ComputerBooks, Budapest, 2006.

Kovács L. I. Számítógépes grafika, Scientia Kiadó, Kolozsvár, 2009.

##submission.downloads##

Megjelent

2022-10-12