Jelenlétkezelő alkalmazás

Attendance monitor

Authors

  • KIS Szilvia Krisztina
  • SZÁNTÓ Zoltán

Keywords:

jelenlét, azonosítás, Android alkalmazás

Abstract

Most schools, universities still use traditional methods for tracking the attendance of its students during classes. These methods generally are not efficient, because every student has to be noted one by one, and we still do not get a good view of actual time a student spends in classes.
The goal of this work is to create a software system, which not just makes tracking and handling the attendance easier, but it is also more efficient and reliable for both sides, by using some readily available technological devices from the day to day life, i.e., smartphones to automatically mark the attendance. To accomplish this, the project proposes two mobile applications: one for the student side, and one for the teacher side, thus separating their roles and responsibilities. The student application creates a unique identifier which helps the teacher application to identify the student and to mark the attendance. All attendances are saved in a centralized database which is also used for generating statistics based on their arrival time in class, and other criteria. The system targets smartphones with Android, the identification of students is done by generating and exchanging QR codes, which ensures a level of encryption, and all the data is saved in a cloud based database.

Kivonat

A felsőoktatási intézmények nagy része még mindig a hagyományos eszközöket használja az órák során a hallgatók jelenlétének kezelésére. Ezek a módszerek általában nem hatékonyak, mivel egyenként be kell vezetni minden diákot, valamint nem kapunk egy pontos értéket arról, hogy egy diák megjelent-e az órán, és ha igen mennyi időt mennyi időt töltött ott.
A dolgozat célja egy olyan szoftverrendszer megvalósítása, amely megkönnyíti az órákon való jelenlétkezelést, megbízhatóvá és hatékonyabbá téve azt, úgy a tanárok, mint a diákok számára, kihasználva az adott technológiai eszközöket. A fejlesztett rendszer lehetővé teszi, hogy a diák saját okostelefonja segítségével jelentkezzen az adott órára, illetve lehetőséget ad a tanárnak, hogy a jelentkezéseket könnyedén kezelje. Ebből kifolyólag a dolgozat két androidos alkalmazást foglal magába: Diák, illetve Tanár applikációt, mivel mindkét félnek saját szerepköre van. A Diák alkalmazás létrehoz egy egyedi azonosítót, amely segítségével a Tanár alkalmazás azonosítja a diákot, így igazolva az órai jelenlétét. Ugyanakkor a rendszer minden azonosítást egy adatbázisba ment, amelyből kimutatásokat tud generálni. Az azonosítás QR kód segítségével történik, amely egyfajta titkosítást biztosít, illetve az adatok könnyebb elérése érdekében az adatbázis felhő alapú.

Downloads

Published

2020-10-06