Vasúti pálya-geometria diagnosztizálására használt alternativ módszer

An alternative method used to diagnose track geometry

Authors

  • KÖLLŐ Gábor
  • ORBÁN Zsolt László

Keywords:

vasút, pálya-geometria, diagnosztizálási módszer, húrmagasság, görbület-átmenet

Abstract

The most important task of railway maintenance is to maintain the designed and built track geometry, meaning to keep the geometric elements within the permissible dimensional tolerances. The track geometry is always designed for a maximum speed. If the geometric elements can be kept within the permissible dimensional tolerances, there is no need for a speed limit. This geometry is called an accepted (tolerant) geometry, which is not the same as the designed geometry.

In this study, a track diagnostic method is presented that can be used to easily determine the geometry of a railway track: superelevation, the versin variation of the chord, rail dips and curvature transition.

Kivonat

A vasúti karbantartás legfontosabb feladata a vágány tervezett és kivitelezett geometriájának a megtartása vagyis a geometriai elemeknek a megengedett mérettűrések között tartása. A pálya-geometriát mindig egy maximális sebességre tervezik. Ha a geometriai elemeket sikerül a megengedett mérettűrések között tartani, akkor nincs szűkség sebességkorlátozásra. Ezt a geometriát elfogadott (tűrt) geometriának nevezzük, amely nem ugyanaz mint a tervezett geometria.

Ebben a tanulmányban bemutatásra kerül egy pálya-diagnosztikai módszer amely segítségével könnyen meghatározható a vasúti pálya geometriája: túlemelés-átmenet, nyílmagasság, sínsüppedések és görbület-átmenet.

Downloads

Published

2020-06-10